JEAN SIBELIUS – FREDRIK PACIUS VIOLIN CONCERTOS

12,95 

Osasto: Avainsana tuotteelle

JEAN SIBELIUS – FREDRIK PACIUS VIOLIN CONCERTOS
Sibelius piano reduction by Fritz Kreisler

JANI LEHTONEN, viulu & JANI AAREVAARA piano

Fredrik Pacius, (1809-1891), jota voidaan hyvillä syillä pitää Suomen musiikkielämän ”isänä” ja perustajana, sävelsi viulukonserttonsa fis-molli vuonna 1842. Konsertto on säveltäjän ainoa suurimuotoinen sinfoninen teos. Se on yksiosainen, mutta kehittelyyn sisällytetään hitaan osan aineksia. Samaten lopun laajamittainen coda, joka seuraa konserton alun tematiikkaa sisältältävää kertausjaksoa, voidaan pitää virtuoosisena finaalina. Konsertto on tyyliltään varhaisromanttinen ja sitä voidaan verrata Spohr’in, Weber’ in ja Felix Mendelsohn’ in tyyliin. Soolo-osuus on teknisesti vaativa ja siitä on selvästi huomattavissa säveltäjän vankka osaaminen viulunsoitossa, joka oli hänen oma instrumenttinsa.

Jean Sibelius, (1865-1957) ei kaipaa liiemmin esittelyjä, kuten ei myöskään hänen viulukonserttonsa d-molli, Op. 47. Tämä 1900-luvun konsertoista eniten levytetty saavutti maailman menestyksen viimeistään viuluvirtuoosi Jascha Heifets’ in levytyksen myötä. Kaikista levytyksistä huolimatta, yhtä versiota ei vielä ole julkaistu ja tämä levytys paikkaa tuon puutteen:
Maailman kuuluisimpiin muusikoihin lukeutunut viuluvirtuoosi Fritz Kreisler teki oman pianoreduktionsa Sibeliuksen viulukonserttoon, jonka kustantamatonta käsikirjoitusta säilytetään Library of Congress’ in arkistossa Washington D.C.:ssä. Ei ole tietoa miksi ja milloin Kreisler teki tämän pianoreduktion, mutta todennäköistä on että hän teki sen suoraan Sibeliuksen orkesteripartituurin pohjalta näkemättä Sibeliuksen omaa pianosäestystä konserttoon. Kreislerin versio on huomion arvoinen, sillä erinomaisena pianistina, säveltäjänä ja sovittajana, hän käyttää pianon mahdollisuuksia värikkäästi ja rikkaasti jäljitellessään suuren orkesterin säestävää osuutta. Kreisler on myös tehnyt joitain hyppyjä ensimmäisen osan suurin orkesterivälisoittoihin, jotka ovat erittäin loogisia ja hyvällä maulla, sekä ammattitaidolla toteutettuja.