Patrik Kleemola

Patrik Kleemola

Patrik Kleemola (s. 1981 Valkeakoskella) on yksi aktiivisimmin esiintyvistä suomalaisista kitaristeista. Voitettuaan Toru Takemitsulle omistetun kansainvälisen II Guitaristival -kitarakilpailun Turussa ja saavutettuaan palkintosijoja mm. Gargnanon kansainvälisessä kitarakilpailussa Italiassa hän on konsertoinut eri puolilla Eurooppaa ja Etelä-Amerikkaa mm. Argentiinassa, Italiassa, Kreikassa, Ruotsissa, Uruguayssa ja Virossa.

Kleemola on ollut kutsuttuna solistina useilla merkittävillä musiikkifestivaaleilla kuten Bergamo Festival Internazionale della Cultura (Bergamo), Turun Musiikkijuhlat, Nuovi Spazi Musicali (Rooma), Festival Rebus (Milano), 5 Ciclo di Musica Contemporanea (Buenos Aires), Tallinnan Kansainvälinen Kitarafestivaali, Feria del Libro (San José, Uruguay) ja Lidköping Music Festival (Lidköping, Ruotsi).

Kleemola on esittänyt Rodrigon, Takemitsun, Giulianin ja Maggion kitarakonserttoja Orquesta Sinfonica de la Juventud Venezuelana El Sisteman, San Remon sinfoniaorkesterin, Leccen sinfoniaorkesterin ja Turun filharmonisen orkesterin solistina. Kamarimusiikkia Kleemola on esittänyt yhteistyökumppaneinaan mm. Topi Lehtipuu, Se ensemble, Bobby Chen ja Susanne Andersson. Kleemola on myös kitarakvartetti Manillan perustajajäsen.

Kleemolan monipuolinen ohjelmisto ulottuu 1500-luvun renessanssin musiikista aivan uusimpiin hänelle sävellettyihin teoksiin. Kleemolan intensiivinen yhteistyö säveltäjien kanssa on tuottanut jo yli 30 uutta kitarateosta. Säveltäjät kuten Mario Cesa, Ada Gentile, Markku Klami, Juha T. Koskinen, Francesco Maggio, Günay Mirzayeva, Kai Nieminen, Marcela Pavia ja Andrea Talmelli ovat säveltäneet ja omistaneet teoksiaan Kleemolalle.

Konsertoinnin ohella Kleemola opettaa kitaransoittoa Turun seudun musiikkiopistossa ja Turun musiikkiakatemiassa. Mestarikursseja ja seminaareja Kleemola on pitänyt Suomen lisäksi Argentiinassa, Italiassa ja Virossa. Kleemola toimii myös Brinkhallin kesäkonserttien taiteellisena johtajana ja Turun kitaraseuran puheenjohtajana.

Kleemola opiskeli Turun musiikkiakatemiassa Timo Korhosen ja Ismo Eskelisen oppilaana ja Accademia Musicale Chigianassa Sienassa Oscar Ghiglian kesäkursseilla, jossa hänelle myönnettiin kolmasti Diploma di Merito. Kitaransoiton diplomitutkinnon ja musiikin maisterin tutkinnon Kleemola suoritti erinomaisin arvosanoin Monopolin konservatoriossa Etelä-Italiassa opettajanaan Massimo Felici.

Kleemola soittaa englantilaisen Brian Cohenin vuonna 2003 rakentamalla kitaralla.

TROUGH GREEN GLASS ON SAANUT HYVÄÄ PALAUTETTA

Kitaristi Patrik Kleemola on tehnyt levyn, jollaista ei jokainen kitaristi tuosta vain teekään, edes Suomessa. Kaikki tämän levyn teokset kuulostavat mielenkiintoisilta ja luonnollisilta jopa modernismiennakkoluulojen piinaamaan korvaan, niin hyvin Patrik Kleemola soittaa. Leikkaukset dynamiikasta ja tekstuurista toiseen sujuvat huomattavan tarkasti, ja teosten herkimmissä kohdissa Kleemolan sointikontrolli tuntuu luovan yksityiskohdista kokonaisia maailmoja.
Ylen 1:n Uudet levyt/Kare Eskola, 8.1.2016

Paitsi että Patrik Kleemola on huippuluokan soittaja, hän on myös väsymätön uusien kitarasävellysten tilaaja. Kaikki Through Green Glass-levyn teokset ovat syntyneet tiiviissä yhteistyössä säveltäjän ja tilaajan välillä. Lopputulos on ensiluokkaisia esityksiä inspiroituneista ja idiomaattisista kitarasävellyksistä.
Finnish Music Quarterly/Juha Torvinen, 20.11.2015

Levy on mukava sekoitus uusia sävellyksiä suomalaisilta säveltäjiltä vuosilta 2013-2015. Teokset vaihtevat Mikko Heiniön nokkelan musikanttisista preludeista Kai Niemisen kuvataiteeen innoittamaan herkkään lyyrisyyteen teoksessa Quadri Morandi, sekä arkkimodernisti Harri Suilamon mikrotonaalisuudesta ammentavaan pohdiskelevan fragmentaariseen teokseen Biographie des Schmerzes – Bernhard-Fragmente.
Pertti Jalavan tyylittelevän monipuolinen Brief Conversations on Nocturnal Roofs, Juha T. Koskisen ilmaisuvoimansa keskittänyt Taizôkai ja Heiniön erittäin vahva ”nimikappale” Through Green Glass täydentävät kokonaisuuden tyylikkäästi. Kleemolan otteessa musiikilliseen materiaaliin on herkkyyttä ja auktoriteettiä, ja äänikuva on luonnollinen.
Hufvudstadsbladet/Mats Liljeroos 20.4.2016

Näytetään kaikki 4 tulosta

 • Markku Lautjärvi

  Franz Schubert – Die schöne Müllerin

  9,95 
 • Patrik Kleemola

  Perchitarrasola, Finnish and Italian music for guitar

  8,95 
 • Marco Ramelli

  Rites & Shades

  12,95 
 • Patrik Kleemola

  Through Green Glass

  9,95