Aale Lindgren

Aale Lindgren

Aale Lindgren on runsaat 30 vuotta kuulunut pohjoismaisen oboensoiton kärkihahmoihin, ja hänen soolotulkintansa edustavat syvästi elettyä musikaalisuutta. Hän alkoi musiikkiuransa oikeastaan laulajana, poikasopraanona, kunnes oboe vei miehen sotilasmusiikkikouluun. Myöhemmin hän syvensi opintojaan Sibelius-Akatemiassa Asser Sipilän opissa ja Berliinissä H.W. Wätzigin oppilaana.

Lindgren toimi Helsingin kaupunginorkesterin ensimmäisenä oboistina vuosina
1972 – 2002, jonka jälkeen hän siirtyi orkesterin soolo-englannintorven soittajaksi ja toiseksi oboistiksi, jossa toimii edelleen. Aale Lindgren on esiintynyt solistitehtävissä kaikkien suomalaisten orkestereiden kanssa, jonka lisäksi myös Pohjoismaat, Keski-Eurooppa, sekä Yhdysvallat ovat olleet hänen solistiesiintymisien kohteita.

Monet kamariyhtyeet ovat työllistäneet Lindgreniä vuosien varrella, mm. kamariyhtye Quattro, Crusell -kvintetti, Carusell -salonkiyhtye, Oboeperhe Werner ja uusimpana Oboe Consort Helsinki. Aale Lindgrenin konserttipareina ovat vuosikymmenien ajan olleet
urkutaiteilijat Kari Jussila, Matti Hannula, Ville Urponen, pianotaitelija Mikko Niemi sekä harmonikkataiteilija Johannes Niskanen.

Lindgreniä voi nähdä myös näyttelijänä eri produktioissa. Mikään poikkitaiteellinen ilmaisu ei ole hänelle vierasta, sillä myös näyttelijän ammatti oli yksi vaihtoehto taiteen kentässä. Nykyään soolokonserttien lisäksi hän myös sovittaa musiikkia etenkin puhallinyhtyeille. Aale Lindgren harrastaa nuottigrafiikkaa ja harmonikkaperheeseen kuuluvaa accordiinan soittoa, jolla hän ilahduttaa ystäviään mm. tangon sävelin.

Opettajani sanoi aikoinaan, kun olin kasvava nuori oboisti, että oboen äänessä pitäisi olla hiukan ”jääkukkaa”. Tällä hän varmaan tarkoitti äänen kuulautta ja raikkautta sekä viileää lämpöä, jota tämä jääkukka ikkunassa tai kasvin lehdissä ja rungossa meille sitä katsoessamme ilmaisee. Kaiken tämän takia äänitteeni nimi on ”Jääkukkia”
Tämä äänite odotti pitkään syntymistään. Ajattelin levyni luonnetta ja sitä, millaista pohjoista oboeta kuulija mielellään kuulisi. Sitten päädyinkin ainoastaan suomalaiseen musiikkiin.

Valitun kaltaisia tuotteita ei löytynyt.