Works for Organ 1966-2006 Paavo Heininen

10,95 

Category: Tag:

Works for Organ 1966-2006 Paavo Heininen
Jan Lehtola, organ
Risto Pulkamo, baritone
Annikka Konttori-Gustafsson, piano
Noa Nakai, recording and processing of Järvenpää Church Bell sounds

JJVCD-114
EAN 6420617451189
ISRC: FIJJV1300001-51

Paavo Heinisen urkuteosten kokonaislevytys julki

Kokonaislevytys julkaistiin 13.1.2013 Paavo Heinisen 75-vuotissyntymäpäivien yhteydessä Järvenpään kirkossa. Julkaisu sisältää neljä levyllistä sooloteoksia ja kamarimusiikkia vuosilta 1966–2006 sekä laajan tekstiosuuden, jossa on Heinisen ajatuksia säveltämisestä ja teoksistaan suomeksi ja englanniksi. Levyillä pääosassa esiintyy urkuri Jan Lehtola yhdessä pianisti, musiikin tohtori Annikka Konttori-Gustafssonin ja oopperalaulaja Risto Pulkamon kanssa. Äänite on retrospektiivinen matka Heinisen tyyliin ja säveltäjyyteen. Hänen tuotantonsa sisältää urkumusiikkia kaikilta vuosikymmeniltä aina 1960-luvulta lähtien ja teoksissa on kuultavissa hyvin Heinisen kehitys ja tyylin muutos. Levykokonaisuus yhdessä tekstin kanssa muodostavat ainutkertaisen kulttuuridokumentin yhden aikamme merkittävimmän sinfonikon ja pedagogin musiikilliseen maailmaan.

Musiikin tohtori Jan Lehtola on aikamme musiikin tärkeimpiä instrumentalisteja ja esitaistelijoita. Hän on kanta- ja ensiesittänyt toista sataa teosta sisältäen konserttoja, kamarimusiikkiteoksia ja sooloteoksia. Yhteistyö Paavo Heinisen kanssa on jatkunut yli 20 vuotta, aluksi hänen sävellyksen oppilaana ja sittemmin musiikin esittäjänä. Lehtola on kantaesittänyt Heinisen tuotannosta 15 teosta mukaan luettuna ”mahdottomaksi esittää”-luokiteltu vokaali-urku-teos Cantico delle Creature (1968). Heinisen urkuteosten levytys on Lehtolan seitsemäs kokonaislevytys suomalaissäveltäjien tuotannosta ja aiemmin häneltä ovat ilmestyneet Merikannon, Sibeliuksen, Jaakko ja Jouko Linjaman, Rautavaaran ja Ahon urkuteosten levytykset.

Lisätietoja:
Jan Lehtola, jlehtola@siba.fi, 050 378 0878

Paavo Heininen (synt. 13.1.1938) on suomalainen säveltäjä, professori, esseisti ja pianisti. Hänet tunnetaan suomalaisen musiikin johtohahmona ja tuotteliaana säveltäjänä, joka orkesteri-, kamari- ja sooloteosten lisäksi on kirjoittanut kaksi oopperaa: Veitsi syntyi vuosina 1985–88 ja Silkkirumpu 1981–83. Heinisellä on myös takanaan yli 40-vuotinen ura Sibelius-Akatemian sävellyksen opettajana, professorina ja nuoren säveltäjäpolven luotsina.

Modernismi oli Heiniselle alusta alkaen luontainen lähtökohta sävellystyöhön. Hänen mukaansa kurssin muuttaminen ei ole tarpeen, sillä modernismi merkitsee avoimuutta kaikille olemassa oleville mahdollisuuksille.

Heinisen teosta Adagio…concerto per orchestra in forma di variazioni… (1963/66) pidetään suomalaisen dodekafonian kulmakivenä. 1980- ja 70-luvun vaihteessa Heininen perehtyi elektroakustiseen musiikkiin ja tietokoneen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Tämän aikakauden avainteoksiin kuuluvat nauhateos Maiandros (1977) ja orkesteriteos Dia (1979).

Aarre Merikannon teokset olivat pitkään Heinisen mielenkiinnon kohteena. Viulukonsertossaan Tuuminki…millainen olisi ollut Aarre Merikannon 3. viulukonsertto (1993) Heininen astuu Merikannon kuvitteelliseen maailmaan. Merikanto-projekteista alkanut suuntaus jatkui myöhemmin Leevi Madetojaan ja Selim Palmgreniin.

Laulumusiikki on kenties eniten lähellä Heinisen sydäntä: sanojen ja musiikin liitto on Heinisen mukaan jotain ainutlaatuista, joka antaa säveltäjälle mahdollisuuden ilmaista yhdessä enemmän kuin mihin kumpikaan elementti yksinään pystyisi.

1990-luvulla Heinisen tyylillinen kirjo laajeni kahteen jazztyyliseen big band -kappaleeseen (Wolfstock ja Bookends, 1996–97) sekä laajaan orkesteriopukseen nro. 66 (Music for Strings), joka sisältää useita tanssillisia sarjoja. Heinisen tuoreimpiin orkesteriteoksiin kuuluvat Viulukonsertto (1999), Pianokonsertto nro. 4 (2004–05) ja Autrefois huilulle ja orkesterille (2008/10). Heininen on lisäksi säveltänyt viisi sinfoniaa; viimeisin niistä on Yleisradion tilaus, jonka RSO kantaesitti vuonna 2003. Paavo Heinisen viimeaikaisista teoksista laajamittaisin on Eläinten taivas -oratorio, joka perustuu Helvi Hämäläisen ja Aleksis Kiven teksteihin.

Heininen on säveltänyt runsaasti kamarimusiikkia ja sooloteoksia. Erityisesti 2000-luvulla hän on ollut sillä saralla tuottelias: hänen kynästään on syntynyt tusina duosonaatteja ja kymmenkunta kvartettoa tai kvintettoa. Heininen on myös säveltänyt useita konsertin mittaisia kokonaisuuksia, esim. Pianomasurkat, Suomalainen laulukirja, Pianoetydit ja Opus sylvanum (Palmgren-variaatiot). Hän on myös ahkera urkumusiikin säveltäjä, jonka tuotannon erikoisuuksiin kuuluu useita duoteoksia pianolle ja uruille. (Fennica Gehrman Oy Ab)